In het ziekenhuis bevallen

Misschien voelen jullie je toch prettiger in het ziekenhuis.

Misschien voelen jullie je toch prettiger bij een bevalling in het ziekenhuis. Of misschien woon je te klein of zijn er andere omstandigheden waardoor thuis bevallen niet ideaal is. Natuurlijk begeleiden wij ook bij de bevalling als je kiest voor een poliklinische bevalling in het ziekenhuis.

Het eerste deel van je bevalling zal nog thuis plaatsvinden en als de bevalling goed vordert gaan we samen naar het ziekenhuis van jouw voorkeur. Meestal is dit als je ongeveer 4-6cm ontsluiting hebt. Tijdens de bevalling worden we geassisteerd door een verpleegkundige of een kraamverzorgster. Als je bevalling zonder complicaties is verlopen kun je ongeveer 2-4uur na de bevalling met jullie baby naar huis.

Het voordeel van een voorgenomen ziekenhuisbevalling is dat je je hierop kunt voorbereiden en dat je niet meer hoeft te verplaatsen als er een medische indicatie ontstaat of wanneer je kiest voor medische pijnstilling.

Een nadeel kan zijn dat je je meer ‘te gast’ voelt in een ziekenhuiskamer en er voor je partner minder om handen is. Je hebt daarnaast een wat grotere kans op medische ingrepen. Bevallen in het ziekenhuis zonder medische indicatie wordt meestal niet volledig vergoed door de zorgverzekering. Neem vooraf even contact op met jouw zorgverzekering voor de polisvoorwaarden.

Wij werken samen met zowel het UMCG als het Martini Ziekenhuis. In beide ziekenhuizen is het mogelijk om in de zwangerschap bijvoorbeeld een voorlichtingsavond te bezoeken en/of rondleiding te krijgen op de verloskamers. Dit helpt je misschien bij je keuze voor jouw voorkeurs ziekenhuis.

Het kan ook zijn dat wij je vanwege medische reden adviseren in het ziekenhuis te bevallen. Bijvoorbeeld door een complicatie in de zwangerschap of door een afwijkend verloop van je vorige bevalling. In dat geval is er sprake van een medische indicatie, dat betekent dat je volledig onder zorg komt van de gynaecoloog. Je hoeft nu geen eigen bijdrage te betalen voor de bevalling.