Miskraam

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed.

Als er in de prille ontwikkeling van de zwangerschap iets mis gaat, kan de zwangerschap eindigen in een miskraam. Als je denkt dat je een miskraam krijgt, dan mag je altijd contact met ons nemen.

Het verloop

Het verliezen van helder of donkerrood bloed in combinatie met (hevige) menstruatiepijn is vaak het eerste signaal dat er een miskraam optreedt. Niet iedere miskraam verloopt hetzelfde, maar meestal heb je rondom het moment dat je lichaam het zwangerschapsweefsel afstoot enkele uren ruimer bloedverlies en verlies je weefsel en/of bloedstolsels. Als al het weefsel uit de baarmoeder is, neemt het bloedverlies af en worden de buikkrampen snel minder.

Heb je hevig bloedverlies, aanhoudende (extreme) buikpijn, koorts >38 graden, neiging tot flauwvallen of ben je erg ongerust? Neem dan altijd direct contact met ons op!

Soms wordt tijdens de eerste echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is of we zien een leeg vruchtzakje. Als dit het geval is kun je er voor kiezen het natuurlijk beloop van de miskraam af te wachten, dit is veilig en heeft in principe de eerste voorkeur. Vaak komt binnen 1-2 weken de miskraam spontaan op gang.

Goed om te weten:

  • Bloedverlies kan ook onschuldig zijn. Ongeveer de helft van de vrouwen die bloedverlies krijgen in het eerste trimester krijgen geen miskraam.
  • Een miskraam komt vaker voor dan je misschien denkt. 10-15% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam.
  • Lichamelijke inspanning, sporten, vrijen of bijvoorbeeld stress kan geen miskraam veroorzaken. De oorzaak is meestal een aanlegstoornis bij de vrucht. Roken, alcohol en drugs geven wel een verhoogde kans op een miskraam.
  • Vrouwen die na een miskraam opnieuw zwanger worden, voelen zich vaak de eerste tijd onzekerder. Gelukkig verloopt een volgende zwangerschap meestal goed.

Behandeling

Vind je het toch niet prettig om (langer) af te wachten dan kunnen wij je doorverwijzen naar de gynaecoloog. De gyneacoloog kan je tabletten voorschrijven (cytotec) waarmee de miskraam opgewekt kan worden. Een behandeling met medicijnen heeft geen risico’s voor een eventuele volgende zwangerschap. Helaas werkt de behandeling met medicijnen niet bij iedere vrouw, soms is alsnog een curretage nodig. Een curretage is een kleine operatieve ingreep onder narcose waarbij de gynaecoloog de baarmoederholte via de vagina leeg maakt. Bij een curretage is er een kleine kans op een complicatie zoals hevig bloedverlies of verkleving van het baarmoederslijmvlies.

Herstel na een miskraam

Je lichaam herstelt vaak vlot na een miskraam. Meestal heb je nog 1-2 weken bloedverlies dat langzaam minder wordt. De volgende menstruatie kun je na ongeveer 4-6 weken verwachten.

Opnieuw zwanger worden mag zodra jij er klaar voor bent, er is geen medische reden om bijvoorbeeld een aantal maanden te moeten wachten. De kans om in een volgende zwangerschap weer een miskraam te krijgen is niet verhoogd.

Verwerking

De emotionele verwerking kan eventueel wat langer duren. Verdrietige gevoelens zijn de eerste weken meestal het meest intens. De zwangerschap waar je – misschien al lang – naar verlangde is abrupt geëindigd. Naast verdriet kunnen er ook andere gevoelens bestaan zoals ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte, opluchting of jaloezie naar andere zwangere vrouwen. Dit zijn normale gevoelens die naar verloop van tijd meestal naar de achtergrond verdwijnen. Erover praten met je partner, verloskundige of iemand anders die je vertrouwt lucht vaak op en kan je helpen bij de verwerking. Misschien is de beleving en verwerking van de miskraam bij je partner anders, probeer elkaar hierin de ruimte te geven.

Maak gerust een afspraak met ons als je behoefte hebt om nog eens na te praten over de miskraam.