Implanon

Het hormoonstaafje

De implanon, ook wel anticonceptiestaafje of hormoonstaafje genoemd, biedt 3 jaar bescherming tegen zwangerschap. Het staafje is ongeveer zo groot als een lucifer en wordt onder je huid van je bovenarm geplaatst.

De plaatsing

De implanon kan het beste tijdens de menstruatie ingebracht worden, dan is hij meteen werkzaam. Bij een latere plaatsing adviseren we de eerste 7 dagen aanvullende anticonceptie te gebruiken. Ben je pas bevallen? Dan plaatsen we het staafje in de 4e week na de bevalling en bij borstvoeding ná de 4e week.

Het inbrengen is een korte eenvoudige handeling, die ongeveer 30seconden duurt. Je ontbloot je arm en na een plaatselijke verdoving wordt het hormoonstaafje net onder de huid van je bovenarm ingebracht met behulp van een soort naald.

Na de plaatsing

Soms ontstaat na plaatsing een kleine bloeduitstorting. Vaak moet je lichaam een poosje wennen aan de hormonen in het staafje. In de eerste 3 maanden (en soms daarna) kan het menstruatiepatroon veranderen, of kun je last krijgen van bijvoorbeeld hoofdpijn, acné, gevoelige borsten of gewichtstoename.

Implanon verwijderen

Ook hiervoor kun je bij ons terecht. Vaak ben je ongeveer 1-2 weken na verwijdering weer vruchtbaar. Na het verwijderen kan er direct, als je dat wilt, een nieuw staafje geplaatst worden.

Kosten

Plaatsing van de implanon wordt meestal vergoed door de basisverzekering, vraag dit bij twijfel na bij je zorgverzekering. De kosten voor het gekozen anticonceptiemiddel komen meestal voor eigen rekening, soms vergoedt een aanvullende verzekering dit wel. Tot 21 jaar vallen alle anticonceptiemiddelen onder de basisverzekering.