Prenatale screening

Folders

Prenatale screening

Bijna alle aanstaande ouders vragen zich af of hun kindje wel gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Er zijn een aantal testen die jullie in de zwangerschap kunnen laten doen, om mogelijke afwijkingen bij de baby op te sporen. Deze testen zijn niet verplicht. Wanneer jullie hier meer over willen weten, zullen we jullie daar uitgebreid over informeren tijdens een counselingsgesprek. Zo kunnen jullie een weloverwogen keuze maken.

De NIPT is een onderzoek waarbij bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht. Met deze test kun je laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat jouw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. Je kunt de test vanaf 10 weken zwangerschap doen.

NIPT staat voor Niet Invasieve Prenatale Test. In het bloed van de zwangere zit erfelijk materiaal (DNA) van jezelf en erfelijk materiaal dat afkomstig is van de placenta. Het DNA van de placenta is meestal hetzelfde als dat van de baby. Het laboratorium onderzoekt het DNA op chromosoomafwijkingen.

Het laboratorium kan ook andere chromosoomafwijkingen dan down-, edwards- of patausyndroom vinden bij het kindje, in de placenta en zeer zelden bij jou als zwangere zelf. Dit noemen we nevenbevindingen. Er zijn verschillende soorten nevenbevindingen, van heel ernstig tot minder ernstig. Je beslist zelf of je de nevenbevindingen wil weten, ja of nee.

De uitslag van de nipt krijg je binnen 10 werkdagen. Wij zullen de uitslag altijd telefonisch met je delen.

Meer informatie over de nipt kun je vinden op www.pns.nl.

De 13-weken echo is een onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij het kindje. Je kunt de echo laten doen tussen 12 + 3 tot en met 14 + 3 weken zwangerschap. In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13-weken echo als je ook meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Deze studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13-weken echo. Tijdens deze echo wordt er niet gekeken naar het geslacht van de baby. De echo wordt vergoedt door je zorgverzekeraar.

Kijk hier voor meer informatie over de 13-weken echo

Rond 20 weken zwangerschap krijg je een structureel echoscopisch onderzoek (SEO) aangeboden. Deze wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Het is geen verplicht onderzoek. De echoscopiste bekijkt het kindje van top tot teen, er wordt zo gekeken of de baby geen lichamelijke afwijkingen heeft. Alle organen van de baby worden bekeken, net zoals de groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de plaats van de placenta. Het geslacht van de baby kan meestal ook gezien worden.

De 20-weken echo is een medisch onderzoek van ongeveer 45 minuten. Het is goed om te weten dat de echo niet 100% betrouwbaar, sommige afwijkingen kunnen gemist worden en ook niet alles is te zien op een echo. Als de echoscopiste een afwijking ziet of vermoedt, zal zij je dit vertellen en word je doorverwezen naar het UMCG. Deze zal definitief vaststellen of een bepaalde afwijking wel of niet aanwezig is en wat de gevolgen zijn voor je kindje. Je krijgt dan meer zekerheid.

Kijk hier voor meer informatie over de 20-weken echo