Spiraaltje

Gekozen voor een spiraaltje?

Het spiraaltje is een betrouwbare vorm van anticonceptie waarbij je voor meerdere jaren niet aan anticonceptie hoeft te denken. Er zijn twee soorten spiralen die je kunt laten plaatsen: de hormoonspiraal (Mirena of Kyleena) en de hormoonvrije koperspiraal (T-safe of Ballerine).

Wij hebben ruime ervaring met het plaatsen en verwijderen van alle soorten spiralen. Hiervoor hoef je dus niet naar de huisarts of gynaecoloog.

De spiraal van jouw keuze kunnen wij online bestellen (dan wordt ie bij ons bezorgd) of we leveren het recept in bij apotheek Oosterpark bij ons op de hoek, dan kan je hem zelf ophalen. Deze keuze bespreken we met je bij het maken van de afspraak.

De plaatsing

Ben je pas bevallen? Dan kan een spiraal geplaatst worden vanaf 10-12 weken na je bevalling. Ben je lang(er) geleden bevallen of ben je nog nooit zwanger geweest? Dan plaatsen we het spiraaltje bij voorkeur tijdens een menstruatie.

Het inbrengen van het spiraaltje is eenvoudig en gaat vrij snel. Voor de afspraak plannen wij 30 minuten, het daadwerkelijke inbrengen duurt ongeveer 5 minuten.

Omdat het plaatsen vaak wat onaangenaam (soms pijnlijk) voelt adviseren wij een uur voor de afspraak 400mg ibuprofen (of eventueel 1000mg paracetamol) te nemen.

Voor het plaatsen van een spiraal is het belangrijk om zeker te weten dat je geen SOA hebt. Voor een test kun je bijvoorbeeld terecht bij je huisarts, Sense of je bestelt een zelftest online.

Na de plaatsing

Het is normaal dat na een spiraalplaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik ontstaat. Indien gewenst kun je nog een aantal dagen 3x 400mg ibuprofen innemen. Vaak treedt er ook onregelmatig bloedverlies op omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Binnen 3 tot 6 maanden gaat dit voorbij en is het lichaam gewend aan het spiraaltje.

Na een lastige plaatsing maken we een (vaginale) echo om te controleren of de spiraal op de goede plek zit.

Er is een mogelijkheid om 6 weken na het plaatsen van de spiraal een nacontrole in te plannen. Dan bespreken hoe je het spiraal ervaart en kunnen we met de echo kijken of deze op de goede plek zit.

Spiraal verwijderen

Ook hiervoor kun je bij ons terecht.

Het verwijderen van een spiraal is een eenvoudige en meestal pijnloze handeling. Na het verwijderen van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar. Wil je opnieuw een spiraal laten plaatsen? Dat kan tijdens dezelfde afspraak.

Kosten

Plaatsing van de spiraal wordt meestal vergoed door de basisverzekering, vraag dit bij twijfel na bij je zorgverzekering. De kosten voor het gekozen anticonceptiemiddel komen meestal voor eigen rekening, soms vergoedt een aanvullende verzekering dit wel. Tot 21 jaar vallen alle anticonceptiemiddelen onder de basisverzekering.