Borst of flesvoeding

Borstvoeding

Borstvoeding heeft veel voordelen voor zowel jouw gezondheid, als die van je baby. Het is dé natuurlijke voeding die antistoffen bevat die je baby beschermen tegen infecties en ziekten.

Natuurlijk beslis je zelf of en hoe lang je borstvoeding geeft. Wij zullen je informeren en ondersteunen in het maken van een keuze waar jij je het meest prettig bij voelt.

Bijna alle vrouwen kunnen borstvoeding geven. Maar het gaat niet altijd vanzelf, de eerste week kan borstvoeding geven intensief zijn. Alles is (weer) nieuw en jij en de baby moeten het aanleggen van de baby onder de knie krijgen.

Samen met de kraamverzorgster zullen wij veel aandacht aan de borstvoedingsbegeleiding besteden. Mochten er zich problemen voordoen of wil je meer hulp, dan kunnen wij je in contact brengen met een lactatiekundige. Zij is de specialist op gebied van borstvoeding. Een goede voorbereiding speelt ook zeker een belangrijke rol in het slagen van borstvoeding, betrek je partner hierbij. Het kan heel nuttig zijn om een boek of websites over borstvoeding te lezen. Er zijn ook voorlichtingsavonden over borstvoeding en lactatiekundigen die je al in de zwangerschap kunnen voorbereiden op het geven van borstvoeding.

Voordelen voor de baby

 • Je kindje voelt zich heel geborgen en veilig aan de borst, dit versterkt de hechte band tussen jullie.
 • Moedermelk is licht verteerbaar en daardoor heeft je baby vaak minder last van darmkrampjes
 • Moedermelk bevat op elk moment de juiste samenstelling aangepast aan de behoefte en leeftijd van je kindje
 • Borstvoeding biedt bescherming tegen ziekten zoals hersenvliesontsteking, luchtweginfecties, urineweginfecties en middenoorontsteking.
 • De kans op wiegendood wordt verkleind door het geven van borstvoeding
 • Door borstvoeding te geven heeft je kindje (later) minder kans op allergische aandoeningen, suikerziekte en overgewicht.

Voordelen voor de moeder

 • Sneller herstel van je baarmoeder en sneller terug op je oude gewicht
 • Meer huid-op-huid contact, wat heel goed bijdraagt aan een hechte band met je baby. Het geven van borstvoeding is echt jullie moment.
 • Door het geven van borstvoeding komt er oxytocine (het gelukshormoon) vrij; dit helpt je te ontspannen en makkelijker weer in te slapen na een nachtvoeding.
 • Moedermelk is altijd aanwezig, gratis en op de juiste temperatuur.
 • Als je minimaal 6 maanden voedt heb je minder kans op borst,- en eierstokkanker

Flesvoeding

Mocht je geen borstvoeding kunnen of willen geven dan is kunstvoeding een veilig en betrouwbaar alternatief. Er zijn veel verschillende merken poedermelk te koop. Alle merken kunstvoeding in Nederland moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Het maakt niet uit welk merk je kiest. In de kraamperiode zal de kraamverzorgster je begeleiden in het hygiënisch klaarmaken van de voeding, de hoeveelheid ervan en je indien nodig helpen met zoeken naar de meest geschikte fles en speen. Ook baby’s die kunstvoeding krijgen hebben behoefte aan veel knuffelen, huid-op-huid contact en geborgenheid; maak van de voeding steeds een intiem momentje samen.