Echo's

Foto Phyline

Echo’s in de zwangerschap

Op onze praktijk maken wij de meeste echo’s zelf. We combineren de echo met een reguliere afspraak en het resultaat van de echo bespreken wij meteen met je. Zo nodig kunnen we onze zorg hier op aan passen. Voor ons een prettige werkwijze en voor jou het gemak dat je hiervoor niet naar een andere persoon of andere locatie hoeft. De medische screeningsecho’s, zoals de 13 weken echo en/of de 20 wekenecho, vinden plaats in een echocentrum, hierover zullen wij je voorlichten tijdens het counselingsgesprek.

Heb je bloedverlies, of is een eerdere zwangerschap vroeg mis gegaan? Heb je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad? Of vind je het gewoon prettig om al in de prille zwangerschap een echo te laten maken?

Tussen 7 en 10 weken kunnen wij een vroege echo maken om te zien of de zwangerschap op de juiste plaats is ingenesteld en of het hartje klopt. Ook is er te zien of er één kindje in de baarmoeder groeit, of misschien zelfs twee. Meestal zal de vroege echo een inwendige echo via de vagina zijn.

Bij iedere zwangere maken we een termijnecho. Bij deze echo wordt gekeken of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en wordt het kindje van kruin tot stuit opgemeten. Na de echo krijg je de uitgerekende datum. De termijnecho doen we tussen 10 en 12 weken zwangerschap.

De 13 weken echo is een onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij het kindje. Voorbeelden hiervan bij deze termijn kunnen zijn een open ruggetje, waterhoofd, gat in het middenrif of een afwijking van de botten. Je kunt de echo laten doen tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13-weken echo als je ook meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie.

De 20 weken echo, ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd, is een medische echo waarbij uitgebreid gekeken wordt naar de groei en ontwikkeling van de baby. De 20 weken echo is niet verplicht. Tijdens het counselingsgesprek geven wij je meer informatie over deze echo en vertellen we waar je deze echo kunt laten maken.

Om de groei van het kindje goed in de gaten te houden onderzoeken we bij iedere controle je buik. De hoogte van de baarmoeder ten opzichte van je schaambeen, navel en ribbenboog geeft een goede indicatie van de groei van de baby. Als we twijfelen over de groei kunnen we aanvullend één of meerdere groeiecho’s maken. Tijdens een groeiecho wordt de hoofdomtrek, de buikomtrek en een bovenbeen van je baby opgemeten. Ook wordt er gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater.

Rond 36 weken zwangerschap maken we voor de laatste keer een standaard echo, de liggingsecho. Het hoofddoel van deze echo is om te controleren of het kindje met het hoofdje naar beneden, in het bekken, ligt.

Na een lastige of gecompliceerde spiraalplaatsing kan er een (vaginale) echo gemaakt worden om te controleren of het spiraaltje op de goede plek in de baarmoeder zit.
Foto Phyline