Thuis bevallen

Thuis kun in je eigen vertrouwde omgeving bevallen.

Je hoeft niet meer op pad tijdens de weeën of vlak na de bevalling. Jij en je partner hebben de regie grotendeels in handen. Wij komen zodra de bevalling is gestart en blijven vanaf het moment dat jullie daar behoefte aan hebben.

Tijdens de bevalling worden wij geassisteerd door een kraamverzorgster van de organisatie die jij zelf gekozen hebt. Wij hebben als verloskundigen alle medische spullen bij ons die nodig zijn voor een normale bevalling en zijn getraind en ervaren in het handelen in spoedsituaties. Naast onze ‘verlostas’ brengen wij ook standaard een baarkruk mee en als je dat wenst kun je bij een speciaal bevalbad lenen. Lees meer hierover.

Thuisbevallen is net zo veilig

Thuisbevallen is net zo veilig als een voorgenomen ziekenhuisbevalling. We weten dat vrouwen die thuis beginnen aan hun bevalling vaker spontaan bevallen, zonder vacuümpomp of keizersnede. Ook zijn er minder vaak ingrepen nodig zoals weeënopwekkers of pijnbestrijding.

Mocht er een complicatie optreden dan verwijzen wij je alsnog naar het ziekenhuis. De meerderheid van de verwijzingen kunnen in rust (zonder spoed) verlopen, wat betekent dat we met eigen vervoer en samen met jullie naar het ziekenhuis gaan. Er zijn een aantal medische indicaties waarbij wij, met bijvoorbeeld extra controle van een hartfilmpje, jouw bevalling kunnen blijven begeleiden. Er zijn ook medische indicaties waarbij de gynaecoloog de zorg volledig overneemt.

Na de bevalling

Na de bevalling zijn wij nog ongeveer 2uur bij jullie thuis aanwezig voor de eerste controles van jou en de baby. Samen met de kraamzorg zorgen wij ervoor dat na de bevalling alles weer netjes wordt opgeruimd en jij na een douche in een fris bed beland.

In het ziekenhuis bevallen

Kiezen voor een poliklinische bevalling

Misschien voelen jullie je toch prettiger bij een bevalling in het ziekenhuis. Of misschien woon je te klein of zijn er andere omstandigheden waardoor thuis bevallen niet ideaal is. Natuurlijk begeleiden wij ook bij de bevalling als je kiest voor een poliklinische bevalling in het ziekenhuis.

Het eerste deel van je bevalling zal nog thuis plaatsvinden en als de bevalling goed vordert gaan we samen naar het ziekenhuis van jouw voorkeur. Meestal is dit als je ongeveer 4-6cm ontsluiting hebt. Tijdens de bevalling worden we geassisteerd door een verpleegkundige of een kraamverzorgster. Als je bevalling zonder complicaties is verlopen kun je ongeveer 2-4uur na de bevalling met jullie baby naar huis.

Het voordeel van een voorgenomen ziekenhuisbevalling is dat je je hierop kunt voorbereiden en dat je niet meer hoeft te verplaatsen als er een medische indicatie ontstaat of wanneer je kiest voor medische pijnstilling.

Een nadeel kan zijn dat je je meer ‘te gast’ voelt in een ziekenhuiskamer en er voor je partner minder om handen is. Je hebt daarnaast een wat grotere kans op medische ingrepen. Bevallen in het ziekenhuis zonder medische indicatie wordt meestal niet volledig vergoed door de zorgverzekering. Neem vooraf even contact op met jouw zorgverzekering voor de polisvoorwaarden.

Wij werken samen met zowel het UMCG als het Martini Ziekenhuis. In beide ziekenhuizen is het mogelijk om in de zwangerschap bijvoorbeeld een voorlichtingsavond te bezoeken en/of rondleiding te krijgen op de verloskamers. Dit helpt je misschien bij je keuze voor jouw voorkeurs ziekenhuis.

Het kan ook zijn dat wij je vanwege medische reden adviseren in het ziekenhuis te bevallen. Bijvoorbeeld door een complicatie in de zwangerschap of door een afwijkend verloop van je vorige bevalling. In dat geval is er sprake van een medische indicatie, dat betekent dat je volledig onder zorg komt van de gynaecoloog. Je hoeft nu geen eigen bijdrage te betalen voor de bevalling.