Thuis bevallen

Thuis kun in je eigen vertrouwde omgeving bevallen.

Je hoeft niet meer op pad tijdens de weeën of vlak na de bevalling. Jij en je partner hebben de regie grotendeels in handen. Wij komen zodra de bevalling is gestart en blijven vanaf het moment dat jullie daar behoefte aan hebben.

Tijdens de bevalling worden wij geassisteerd door een kraamverzorgster van de organisatie die jij zelf gekozen hebt. Wij hebben als verloskundigen alle medische spullen bij ons die nodig zijn voor een normale bevalling en zijn getraind en ervaren in het handelen in spoedsituaties. Naast onze ‘verlostas’ brengen wij ook standaard een baarkruk mee en als je dat wenst kun je bij een speciaal bevalbad lenen. Lees meer hierover.

Thuisbevallen is net zo veilig

Thuisbevallen is net zo veilig als een voorgenomen ziekenhuisbevalling. We weten dat vrouwen die thuis beginnen aan hun bevalling vaker spontaan bevallen, zonder vacuümpomp of keizersnede. Ook zijn er minder vaak ingrepen nodig zoals weeënopwekkers of pijnbestrijding.

Mocht er een complicatie optreden dan verwijzen wij je alsnog naar het ziekenhuis. De meerderheid van de verwijzingen kunnen in rust (zonder spoed) verlopen, wat betekent dat we met eigen vervoer en samen met jullie naar het ziekenhuis gaan. Er zijn een aantal medische indicaties waarbij wij, met bijvoorbeeld extra controle van een hartfilmpje, jouw bevalling kunnen blijven begeleiden. Er zijn ook medische indicaties waarbij de gynaecoloog de zorg volledig overneemt.

Na de bevalling

Na de bevalling zijn wij nog ongeveer 2uur bij jullie thuis aanwezig voor de eerste controles van jou en de baby. Samen met de kraamzorg zorgen wij ervoor dat na de bevalling alles weer netjes wordt opgeruimd en jij na een douche in een fris bed beland.