Controles

We starten onze begeleiding met een kennismakingsgesprek, de intake genoemd. Deze eerste afspraak plannen we tussen 7-10 weken en deze duurt ongeveer een uur. Zo is er alle tijd om informatie uit te wisselen en vragen te stellen.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn jouw gezondheid, medische voorgeschiedenis, en erfelijke aandoeningen in de familie. Mocht je al eerder zwanger zijn geweest en was je toen niet bij ons onder controle, dan is het handig om de gegevens van je vorige zwangerschap(pen) mee te nemen.

Daarnaast geven we je voorlichting over gezond zwanger zijn, krijg je informatiebrochures over prenatale screeningstesten en papieren voor bloedonderzoek. Én heel belangrijk: we vertellen je over onze begeleiding en horen graag jullie wensen en verwachtingen.

Tijdens de intake meten we je bloeddruk en als je dit wenst kunnen we een vroege echo maken.
Lees hier meer over echo’s.

Tussen 10 en 12 weken zwangerschap maken we een echo om de uitgerekende datum vast te stellen. In deze afspraak, die ongeveer een uur duurt, bespreken we ook de mogelijkheden van prenatale screeningstesten: NIPT, de combinatietest, 13 weken echo en de 20 weken echo (SEO). Voor deze testen mag je kiezen, het moet niet. Het doel van het counselingsgesprek is om jullie te begeleiden in het maken van een goed geïnformeerde keuze. Wil je je alvast voorbereiden op het counselingsgesprek? Op deze site lees je alles over screening tijdens de zwangerschap.

De vervolgcontroles duren ongeveer 30 min. Iedere controle meten we je bloeddruk, beoordelen we de groei van de baby en luisteren we naar het hartje. Natuurlijk zullen we jouw zwangerschapssymptomen bespreken, tips geven, vragen beantwoorden en je helpen herinneren aan de belangrijkste regelzaken.

In het begin zijn de controles iedere 4-6 weken, verderop in je zwangerschap wordt het interval steeds kleiner.

Vind je het prettig om tussendoor een keer extra, of juist minder vaak te komen, geef dit gerust aan!

Het schrijven van een geboorteplan is een mooie manier om jezelf én ons voor te bereiden op de aanstaande bevalling. Misschien heb je al heel concreet in je hoofd hoe je de bevalling voor je ziet of misschien ben je meer het type die het rustig op zich af laat komen. Wij horen het graag van je!

In het geboorteplan kun je je wensen en ideeën kwijt over bijvoorbeeld: de sfeer van de bevallingsruimte, houdingen, omgaan met pijn, de rol van je partner en de eerste uren met je baby. Door vooraf over deze dingen na te denken en ze op papier te zetten, kun je zelf kiezen en beter de regie behouden.

Rond 30-34 weken, of eerder als je dat wenst, plannen we een langere controle om de bevalling samen door te nemen. Bekijk een format van het geboorteplan.